Τι είναι το κρυπτονόμισμα;

Το κρυπτονόμισμα είναι ένας τύπος ψηφιακού νομίσματος ή ηλεκτρονικού χρήματος, το οποίο είναι ένας σύγχρονος τύπος νομίσματος/χρήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση της Γενικής Οικονομικής Διεύθυνσης, δεν πρόκειται για νόμισμα, αλλά για άυλο κινητό πράγμα. Αυτά τα χρήματα δημιουργούνται ηλεκτρονικά. Το κρυπτονόμισμα βασίζεται στην ασύμμετρη κρυπτογραφία, δηλ. κρυπτογράφηση, για τη δημιουργία ψηφιακών υπογραφών μεμονωμένων μεταφορών, δικτύων peer-to-peer και αποκέντρωσης. Ο παλαιότερος, πιο διάσημος και ταυτόχρονα πιο διαδεδομένος εκπρόσωπος τους είναι το Bitcoin. 

Όταν συγκρίνετε κρυπτονομίσματα με κλασικά νομίσματα (χρήματα fiat όπως USD, EUR, CZK, κ.λπ.), η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι καμία ομάδα ή άτομο δεν μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του κρυπτονομίσματος σε κυκλοφορία (με τα τρέχοντα κλασικά νομίσματα, αντίθετα, το κεντρικό τράπεζα αυξάνει την ποσότητα του χρήματος σε κυκλοφορία και οι εμπορικές τράπεζες κατά την κρίση τους). Στην περίπτωση του Bitcoin, ο αριθμός έχει καθοριστεί στα 21 εκατομμύρια Bitcoin (20.999.999,9769 για την ακρίβεια). 

Εάν ο αριθμός των Bitcoin αυξανόταν, είναι δυνατό μόνο με τη δημιουργία ενός νέου ξεχωριστού κλάδου ("forking" του Bitcoin) και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των χρηστών (ένα νέο πρωτόκολλο Bitcoin, π.χ. Bitcoin 2.0). Σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα ήταν νέο «νόμισμα». Φυσικά, εξαρτάται από την οπτική γωνία και τα κριτήρια αξιολόγησης και ακόμη και οι ειδικοί στο Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα δεν συμφωνούν απόλυτα σε αυτό το θέμα. Θα μπορούσε εύκολα να συμβεί μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων να χρησιμοποιήσει το τρέχον Bitcoin και το επόμενο Bitcoin 2.0. 

Επιπλέον, τα κρυπτονομίσματα δεν γνωρίζουν τα όρια και τους κανονισμούς του παραδοσιακού χρήματος.

25. Οκτωβρίου 2023

Bitcoinmat